Stop og se - på Danmarks kirker

 

Sulsted kirke set fra nord.
Kirken med korrundingen i rødbrune kvadersten.
Tårnet og våbenhuset.
Det lavloftede og farvestrålende kirkerum.
Sig blikket forvirrer og verdener åbner sig.

Lige overfor indgangsdøren hænger et stort epitafium som Stig Høgh til Vangsgård lod opsætte i 1622 til minde om sine forældre, sin nyligt afdøde hustru og sig selv. Der er gjort plads til dato og årstal for hans egen død.

Om det er forældre eller han selv og konen der er udhugget i relieffet, er uklart. Hustruen ses med trofasthedens anker og helligåndens due på skulderen. Husherren står med den hellige skrift i den ene hånd som tegn på at han er lutheraner. Begge er iført antikke togaer.

Døbefonten.
I udskåret træ og klare farver.
I koret ses Jomfru Maria i solgissel, dvs. Jomfru Maria med barnet, stående på måneseglet og omgivet af solens stråler. At hun står på måneseglet, symboliserer kristendommens sejr over jødedommen.

Treenigheden. Gudfader ses med krone og stort hår og et firkantet skæg der næsten bliver en del af arkitekturen i den imposante tronstol.

Han holder den korsfæstede Jesus frem for sig. Og helligåndens due på stoleryggen er ved at lande eller lette.

Apostlen Peter, med nøglen til paradiset. Og Andreas med sit Andreas-kors. Så kommer Jacob med hat og vandrestav. Hans kjortel er kortere end de andres så han lettere kan vandre. Til sidst er det Johannes med sit giftbæger.

I tekstbåndene er trosbekendelsen skrevet, helt i Luthers ånd. Men på latin.

Her ses apostlen Thomas med en valkestok? Og Jacob den yngre med sin kølle. Så kommer Filip med sit dobbeltkors. Og til sidst Bartholomæus med en kniv.

Det er stadig trosbekendelsen i tekstbåndene.