Stop og se - på Danmarks kirker

 

  Sulsted kirke i sne
Sulsted kirke                    Tilbage til forsiden

Se Sulsted kirke, helt alene i et hjørne af skoven. Landsbyen Sulsted ligger langt væk, på den anden side af landevejen, næsten ovre ved motorvejen til Hjørring. Her, 15 km. nord for Ålborg, i skoven der dækker Hammer bakker, ligger Sulsted kirke.

Den er bygget af flot tilhuggede kvadersten i mange farver. Den rødlige er dominerende. Det diskrete grå blytag og det velproportionerede, hvide tårn understreger landbykirkens klassiske skønhed.

Man skal helst se den fra nord så våbenhuset ikke er synligt. På nordsiden ses kun den firkantede markering i kvaderstenene af stedet hvor kvindedøren i sin tid åbnede ind til kirken.

Ses kirken i februar måned i sne, er det en forunderlig oplevelse af kultur og orden i udkanten af den store skov.

Kirkerummet

Går man ind i rummet, bliver man slået med ærefrygt af de lave, farvestrålende hvælvinger der har været sådan siden Hans Maler malede dem i 1548.   Se kirkerummet.

Se også siden med Historien om Jesus i Sulsted kirkes kalkmalerier

Kirkerummet er også præget af farvestrålende kirkestole og en imponerende døbefont med himmel som er udskåret i træ og bemalet i klare farver. Se døbefonten.

Høgh-slægtens Epitafium

Lige overfor indgangsdøren hænger et stort epitafium som Stig Høgh til Vangsgård lod opsætte i 1622 til minde om sine forældre, sin nyligt afdøde hustru og sig selv. Der er gjort plads til dato og årstal for hans egen død.

Om det er forældre eller han selv og konen der er udhugget i relieffet, er uklart. Hustruen ses med trofasthedens anker og helligåndens due på skulderen. Husherren står med den hellige skrift i den ene hånd som tegn på at han er lutheraner. Begge er iført antikke togaer.

Det er dog nok faderen Just Høgh der er skildret på epitafiet. Det var ham der ansatte Hans Maler til at bemale kirkens hvælvinger i 1548.

Sønnen, Stig Høgh fik i 1599 kalkmalerierne moderniserede. En lidt uheldig modernisering der senere er restaureret væk. Se Jesu historie i kalkmalerierne.

Korets kalkmalerier

I koret ses Jomfru Maria i solgissel, dvs. Jomfru Maria med barnet, stående på måneseglet og omgivet af solens stråler. At hun står på måneseglet, symboliserer kristendommens sejr over jødedommen.

Ved siden af hendes ses trenigheden. Gudfader ses med krone og stort hår og et firkantet skæg der næsten bliver en del af arkitekturen i den imposante tronstol.

Han holder den korsfæstede Jesus frem for sig. Og helligåndens due på stoleryggen er ved at lande eller lette.

På de øvrige 3 hvælvinger er malede 6 apostle med deres respektive symboler. Se apostlene.

Februar 2009